måndag 4 juni 2012

Fiskgratäng med räkor och potatismos

En god fiskgratäng! Det enda som saknas är dillkvisten som skulle agerat pricken över I:et! Men gästerna intygade att gratängen var god och att receptet var värt att spara! Så här kommer det! Servera gärna med kokta grönsaker!


Ingredienser

600 g torskfilé

1 tsk salt

2 krm vitpeppar

500 g räkor, oskalade

 

Potatismos

800 g potatis, mjölig sort

1 dl mjölk

2 msk smör

salt, vitpeppar

1 st äggula

 

Sås

1 dl fiskspad

4 dl matlagningsgrädde

1 msk skaldjursfond, koncentrerad
2 msk vetemjöl

1 msk citron, pressad saft
3 msk dill, hackad
salt, vitpeppar

 

Servera med

Citronklyftor och dill


Gör såhär:

Skär fiskfiléerna i bitar och lägg dem i en smord ugnssäker form. Salta och peppra fisken. Täck över fisken med bakplåtspapper.

Tillaga fisken mitt i ugnen, cirka 15 minuter i 225 grader. Häll av fiskspadet i en kastrull.

Tillsätt matlagningsgrädde, skaldjursfond och vetemjöl i kastrullen. Vispa och låt koka upp. Låt såsen sjuda 3 minuter under omrörning. Tillsätt citronsaft och dill. Smaka av med salt och peppar.

Skala räkorna och fördela över fisken. Spara några räkor till dekoration. Häll såsen över fisken.
Skala, skär potatisen i bitar och koka den mjuk i lättsaltat vatten, cirka 20 minuter. Häll av vattnet och pressa eller stöt sönder potatisen. Blanda potatisen med het mjölk och smör. Smaka av med salt och peppar. Rör ner en äggula.

Spritsa moset runt kanten på formen och gratinera i mitten av ugnen, cirka 10-15 minuter. Dekorera med resten av räkorna, citronklyftor och dill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar